"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

12 January 2008

Iqra'... Bacalah...

Korang suka membaca??? Hmmm satu perangai aku yang tak bley nak buang... aku suka membaca. Tuh pasal kengkadang orang tanya apa hobi aku? Otomatik aku jawab... membaca. Tak kiralah baca apa pun... majalah ker, novel ker, sotkabar ker hmmm boleh kata apa sajalah. Iklan kerja kosong pun aku baca tau... kwangkwangkwang :)

Kalau kata majalah... nah nih dua memang majalah yang tak bley aku tinggal tetiap bulan - Seri Dewi & Keluarga ngan Mastika! Nih gambo sikit jer nih... karang sumer nak enterprem susah aku! Kengkadang aku ada gak beli majalah lain eg. majalah hiburan tapi tuh pun bergantung pada muka sapa kat depan - kalau ada muka Mawi ker, Dafi ker, Kaer ker huhuhu harus aku beli! Kalau orang lain hehehe mintak maap yeak memang aku tak pandang... sumbung!

Kalau bab baca novel ker, buku citer ker lagik aku suka... Cuma yang menjadik masalah aku nih cerewet yang amat bila tiba bab beli buku atau novel nih... Kalau boleh aku nak beli buku atau novel yang paling tebal (sah-sah harganya pun mahal kan...). Kalau boleh jugak aku nak beli sumer yang ada kat kedai buku tuh... Aku nih jenis kalau dah baca buku citer ker, novel ker... dan-dan tuh nak habiskan membaca. Mana taknya kalau buku atau novel tuh nipis konfem harituh jugak aku akan habiskan then nanti dah nak kena beli yang lain plak kan. Adusss... so bila beli yang tebal nih hehehe lambat sket nak habih membaca... tak gituh?

Buat sementara waktu kat dalam bekas nih lah aku letak segala majalah, buku citer dan novel yang aku ada... Ada tuh yang dah dihantar balik kampung sebab macam banyak bebeno kat umah nih. Tak tau dah mana nak letak... Hmmm blom ada rezeki nak buat kabinet buku. Aku selalu berangan (lagik dan lagik...) nak beli umah besar yang ada library sendirik bley susun-susun sumer majalah, buku dan novel... Sesapa nak pinjam tulih nama... hilang kalu... kasik ganti! Hehehe mintak perhatian yeak... aku nih memang kedekut sket nak bagi orang pinjam reta aku. Ops! Maklum... majalah, buku citer atau novel aku memang tak bley ada kesan berlipat sana sinih... makan hati aku nanti!

3 comments:

Mrs. Sheikh said...

uikkss..
sama aa cam sy...xde pinjam2..
aritu penah sekali org pinjam
ada bekas kopi tumpah
sabar aje la
pastu dia tak berani pjam lagi sebab i fire kaw kaw...
akak ..tgk koleksi novel?
nanti tgk i punya gak..boleh?

mad redo1 said...

SDK tuh memang paberet Linda, mad redo1 tumpang gak sekaki. majalah hiburan tuh kontra lak cos kalu ada je muka dorang terus je mad redo1 buat-buat tak nampak... tapi kalu ning baizura, haruslah mad redo1 mencapainya... hehehe...

tiffany said...

hobi saya pon same gaks.... membaca... hehe... dalam erti kata lain membaca bahan2 ilmiah spt buku2 rujukan medics, n anything bout fashion n beauty...

dulu2 layan baca novel melayu tapi sekarang dah agak lupa daratan sikit la, bahasa inggeris gak yg kujulang... huhu, sggh melayu mudah lupe...

nnt kalau chique dah ade library khas, shieda dgt sane pjm buku ekkk... hihi..