"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

10 January 2009

Jom main masak²

Harinih class sebelah petang ditangguhkan ke esok petang. Cadangnya nak main memasak esok ajer after balik class tapi dah kebetulan petang nih tadak class terus ajer lah balik umah tengahari (dah pesan sesiap kat hubby soh beli bahan!) nak memasak... macam kesian plak daging ngan tulang korban harituh tak habih lagik... Hmmm nak masak apa??? Tijori yokkk...

Memula kenalah sediakan bahannya... hah nih memang bekas spesel aku khususkan untuk rempah ratus nak memasak Tijori. Iyer memang banyak segala bagai serbuk nak dimasukkan dalam Tijori tuh :)

Nih plak segala bahan dah dimasukkan ke dalam pressure cooker... sonang baitu nak masak Tijori nih :D

Dah masuk segala bahan semua dalam pressure cooker tuh maka kenalah gaulkan kasik sebati bio segala bahan tuh meresap sesama sendirik. Bio mereka dan keluarga mereka mesra alam gituh... Hah nih hubby yang tolong gaulkan tuh pasal tak berapa semenggah... comot!!!

Dah gaul segala bahan tuh kenalah tambah air plak... nak letak air nih kena lah ikut samada nanti nak kuah dia cair ker pekat ker... ikut selera tekak dan isi perut memasing yeak :D

Tadaaa dah siap... masa untuk ngappp!!! Sementelah pressure cooker aku tuh jenis yang kecik cinonet dan tak berapa nak mahal makanya segala bagai daging ngan tulang tuh tak berapa nak lembut dan hancur (tapi kuah dia dah cunnn pekat likat!). Masa raya puasa yang lepas aku masak Tijori kat kampung pakai pressure cooker mahal dan besar gabak (emak punyalah!) memang cun melecun Tijori tuh... perghhh siap simpan bley makan untuk tiga hari tiga malam!!!

Sowie lah gambo yang aku ngan hubby snap nih memang langsung tak membangkitkan selera korang pun... tapi aku kat sinih yang dok bau dan rasa perghhh tak tahan beb!!! Siang tadik makan ngan nasik dan malam nih plak nak makan ngan roti... diet lah kunon! Hiks :D

Nak resepi ker???

No comments: