"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

14 December 2009

DItekan + MEnekan = TERtekan

Mementanglah dah tiga hari bercuti ujung minggu maka naik² keja ajer kemain berlambak nak dibuat. Sakit kepala!!! Pulak tuh kat department aku nih memang jenis buat kerja yang takde tolong menolong. Senang cerita takde kerjasama langsung. Bayangkan kalo kerja aku jangan harap ada orang nak tolong. Maka bila kena kerja orang lain memang aku pun tak hingin nak tolong. Tak caya??? Hmmm entahlah susah nak cakap sebenonya... let it be ;)

Itu yang harinih banyak bebeno kerja yang nak diselesaikan. Sekarang nih tengah sibuk nak naik harga barang effective Jan 2010. Makanya aku kena setel ngan few PICs untuk balance stocks, follow up ngan supplier for stickers printing, buat master maintenance for each items (ada 25 items wokey!!!), dah tuh nanti follow up delivery plak, follow up sapa nak tampal stickers plak... aduhhh!!! Luckily RAM aku yang agak slow nih bley kata power jugak. Idok kalu aku tatau cemana nak cakap...

Besides price increase items, aku kena gak buat keja rutin - dengan monitoring stocks, production tree report, business kit report dan entah hapa² lagik yang mana kalo aku membebal kat sinih konfem korang tak paham. Senak pala hotak aku nih sebenonya :(

Nasib baik jugak selama nih aku ada connection yang power rangers ngan suppliers atau sesapa pun lah. Kalo aku mintak suppliers submit report maka on time diorang submit. Bley kata jarang lah aku nak gaduh² ngan orang nih. Tuh blom lagik mintak supplier jalan printing without PO. Diorang memang berbesar hati nak menolong tanpa banyak soal. Nasib baik...

So moral of the story - kita buat baiklah kat orang nanti esok² mana tau bila kita memerlukan pertolongan ramai ajer yang sudi membantu. Apa yang penting??? Kerjasama!!!

No comments: