"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

30 December 2009

Kena saman PTPTN

Korang tau kan PTPTN??? Korang ada hutang ngan PTPTN tak??? Jangan memain ngan PTPTN sekarang nih dan kalo ada utang tuh better setelkan cecepat idok kalu takde harapan korang nak pegi jenjalan obersi. Pastuh plak korang kena masuk mahkamah lagik. Aiyokkk...

This few days aku dok buat keja melompat dari satu blog ke satu blog yang lain bley dikatakan dalam seploh tuan punya blog tuh adalah tiga empat orang yang dah dapat surat saman dari PTPTN. Tuh blom lagik kalo korang dengar artis² entah dah berapa ramai jugak yang tak dapat keluar negara sebab tak bayar PTPTN nih. Kesian...

Sebenonya aku tak layak pun dapat pinjaman PTPTN nih masa kat universiti dolu. Pity me huh??? Maklumlah aku dolu belajo tak pandai sangat. Masa buat matrikulasi aku cuma dapat tajaan biasiswa dari Kementerian Pendidikan (ker Kementerian Pelajaran???) so sepanjang setahun setengah buat matrikulasi kat Sintok nun aku suka hati poya² ngan duit biasiswa ajer. Korang taulah kat ulu istana bunian tuh dahlah barang murah makan mewah kira berbaloilah dengan duit biasiswa tuh. Lupa plak dapat berapa hengget satu semester. Masa memula dapat duit tuh aku siap beli stereo rega RM300 gituh. Hahaha bocor rahsia :))

Pastuh masa buat first degree aku mintak simpati dari JPA ajer untuk sara hidup aku selama 3 tahun (6 semester) kat UUM tuh. Memula nak apply biasiswa Yayasan Johor tapi masa tuh terpengaruh ngan kengkawan katanya kalo apply yayasan negeri nih konfem lambat dapat duit. Itu pun masa JPA tanggung hanya dapat duit bila dah masuk 2nd semester. Kira gila babas kaya raya lah 2nd semester tuh. Siap beli jam tangan Guess rega RM198.00 pastuh beli perfume Tommy Girl botol BESAR punyerrr rega tak ingat plak. Blom lagik makan mewah² tiap kali keluar outing ke Alor Star nun - makan KFC manjanggg. Memang dasar lupa diri masa tuh!!!

Lebih kurang setahun lepas habih belajo baru dapat surat dari JPA suruh bayar balik duit pinjaman tuh. Takdelah banyak mana pinjam pun dalam RM12K plus plus jer. Pastuh siap dapat lagik diskaun 75% dari JPA. Yeaaa aku hanya bayar 25% ajer dari jumlah sebenar pinjaman tuh (kalo kira bebetul sebenonya tak sampai pun 25% yang aku perlu bayo). Dah dapat diskaun satu hal... memula dolu baru start keja rajin gak bayar. Sekarang nih??? Alahaiii belen lagik 2K ajer tak silap aku kemain liat nak bayar nih!!! Maafkan saya JPA... saya terlepas pandang :(

So azam tahun baru 2010 nak masukkan dalam senarai - bayar utang JPA. Kalo tetiap bulan aku bayo RM20 (utang JPA nih takde interest yeak kengkawan pastuh bley plak sukatik nak bayo baper pun) maka aku memerlukan 100 bulan untuk setelkan jumlah yang aku utang tuh (katakan jumlah utang aku adalah sebanyak RM2K). 100 bulan = 8.33 tahun??? Perghhh... panjang ker tidak umur agaknya???

Moral of the story - utang ngan bank (umah, keta, kredit kad etc etc) bley bayar takkanlah utang pinjaman masa belajo tak bley kan. Takut plak nanti ilmu tuh tak berkat. Choi!!! Maka sesamalah kita bayo utang yeak...

cHiQuE:
Dolu jeles gak kat bebudak junior dapat duit PTPTN siap bley buat bayar donpeymen Kancil sebijik tapi sekarang tidak lagik... utang JPA ai takde interest yu :D


4 comments:

zella said...

fuh...naseb baik xpinjam ptptn...
wat pinjaman "PAMA" je heheheh...

=)

cHiQuE CoMeL said...

@zella
hahaha saya pun kengkdg masuk waktu kecemasan buat pinjaman "pama" jugak ;))

CIda said...

sy pun dulu pinjaman jpa masa undergrad and dpt scholarship masa master. Utang undergrad dpt diskaun 75% and dah setel 25% tu. itu pun liat juga la mula2 tapi last2 insaf. Yerla, selagi namanya pinjaman, kalo tak bayar surelah haram duit tu. Sket punya lega ke bila dah setel tu.

Masa pi buat full settlement tu, ada akak kaunter tu dok bebel2 sbb ada sorang ni dia bayar RM2 tiap2 bulan. Kelakar je. Tapi at least dia byr kan walopun mkn tahun nak abis.
eh panjang plak bebel. hehe.

cHiQuE CoMeL said...

@Clda
hahhh sempena nak masuk thn baru nih saya insaf kejap... mmg niat nak kasik setel loan jpa tuh dah ada dlm hati cuma blom terlaksana jer... insya allah ;)