"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

22 January 2010

Apa kau rasa yeak???

Blog walking ke sana ke mari dan tetiba jumpa lalu baca dengan sengaja entry hok kena batang hidung nih. Hmmm korang ada pengalaman macam nih tak???

Kalo mengikut pengalaman aku sendirik woweee dah macam² orang mengata. Tahun pertama aku okay lagik... hellooo hanimun year lagik gituh. Tahun kedua mula rasa tekanan kanan kiri depan belakang rasa nak terjun bangunan. Tahun ketiga rasa nak hantuk ajer kepala orang² yang tanya kat dinding - sibuk hal orang! Tahun keempat aku buat HSG, laparoskopi, tebuk sana tebuk sinih etc etc. Tahun kelima plak aku miscarriage (masih baru 1st trimester). Tahun keenam okay that's it cecukuplah sedih kecewa etc etc. Tahun ketujuh aku pegi lagik buat HSG etc etc dan rasa hellooo korang sibuk hal aku pehal??? Tahun kelapan hmmm blom sampai lapan tahun lagik :D

Entah yeak dedolu mungkin kot rasa rendah diri dan kecewa tahap gaban tapi alhamdulillah aku ada keluarga dan kengkawan yang sentiasa bagi sokongan dan tak pernah pandang rendah kat aku. Aku percaya semua nih pun rezeki. Kalo Allah tak bagi aku rezeki tang anak² mungkin ada lebihan rezeki kat bahagian lain. Allah tuh kan maha adil. Lagipun anak² Along aku hok tiga orang tuh pun kira anak² aku jugak. Sepupu sepapat, sedara mara dan kengkawan aku yang ada anak² pun okay jer ngan aku bila aku dok manja² ngan anak² diorang. Takde hal...

Tipulah kalo kata aku tak nak anak sendirik kan tapi macam aku kata tadik semua pun bergantung kepada rezeki. Insya Allah kalo memang dah ada rezeki Allah nak bagi jenjangan tetiba esok aku dah ada anak. Makanya buat mereka² di luar sana tak payahlah nak sibuk² jaga hal anak beranak orang kalo hal anak beranak sendirik pun hancur boncai. Erkkk ada ker perkataan boncai dalam kamus???

10 comments:

Nowwa Fitri said...

Saya lepak jea awak...
Lepakla Tuhan tu bagi rezeki dalam macam bentuk..
Anak ramai belum tentu boleh jaga kita nanti..
Ewah,pandai je aku ni!

cHiQuE CoMeL said...

@Nowwa Fitri
yeaaa setuju ngan awk... skrg nih pun dah bnyk kes Si Tanggang moden... apa cer??? kan kan kan ;)

♥Hernee Nazir♥ said...

yes bgus2..awk leh jd kwn utk kuatkn smngt sy juga..sy doakn smoga kte sme2 akn jd ibu 1 ari nti ye..keep in touch..

cHiQuE CoMeL said...

@♥Hernee Nazir♥
aminnn... insya Allah :D
ps: mulai harinih kita fren² wokey ;)

CIda said...

Ni komen lepas sy baca blog hernee. Sy belum jadi isteri pun lagi tapi saya sgt emo bila isu ini. Kdg2 ada je kawan sy yg bujang kuarkan statement "org tu ini dh lama kawin tp derang lum ada anak". Baru ckp camtu je sy dah naik angin dan akan sound camni "At least diorg ada husband, yg kita ni husband pun xdak" Haa..amik ko.

Benda ni kan kerja Allah. Kdg2 kalo org laser2 mcm ni kt kawan2 sy yg belum ada rezeki,sy nak je ckp, "anak2 korang yg dh ada tu pun bila2 masa je Allah boleh ambik balik, so jaga sikit mulut" tapi saya tak sampai hati sbb kita x jahat mcm depa.

Ps: Sbnrnya ada 2-3 org kawan rapat yg belum ada rezeki, dan salah sorang penah nangis bgtau sy mulut jahat org kata mcm2 kat dia, so sy mmg geram bila ada isu camni.

ps2: alamakk.. panjangnya.. hehe..

cHiQuE CoMeL said...

@CIda
hmmm dolu sy pun x tahan gak ngan molot² yg suka sound hal nih smpi satu tahap rasa down sgt & nangis sensorg dlm bilik air huhuhu :((

tp lelama yea betul cakap CIda anak² yang org lain ada tuh pun hanya pinjaman & esok lusa Allah bley ambik balik. oleh itu tok sah lah kita nak sibuk² hal org lain kan kan kan ;)

ARC said...

saba kak saba..kang ade r rezeki tuu

cHiQuE CoMeL said...

@ARC
insyaAllah akk nih mmg penyabar orgnya ;)

adique said...

kalau awk free, kita pegi Felda Nitar nak?

cHiQuE CoMeL said...

@adique
ada apa kat felda nitar??? ayam penyet???