"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

15 January 2010

Hello... enibodi home???

Korang ada enpon??? Hahaha tipulah kalo kata takde enpon. Zaman sains dan teknologi sekarang nih enpon dah jadik satu keperluan. Ala² macam perlunya makanan, pakaian dan tempat tinggal gituh. Jommm cerita pasal enpon....

Aku memula pakai enpon umur hmmm 17 tahun (16 tahun dolu). Hahaha sebenonya enpon pinjam dari ayah. Memula dapat tekan punat enpon masa dapat result SPM. Ayah bagi pinjam untuk kol umah bagitau result yang aku dapat. Chehhh padahal umah depan sekolah ajer. Tak ingat plak apa ke brand dan model enpon tuh tapi gila babas dia punya gabak umangaihhh...

Enpon kedua aku pakai brand Ericsson model apa tak hengat plak. Ituh pun orang bagi pinjam jugak untuk kegunaan aku masa dapat masuk matriks UUM. Kira senanglah aku masa tuh sebab orang lain beratur nak guna public phone tepon keluarga kat kampung tapi aku dah ada enpon. Ecehhh kira up to date lah aku dedolu... haktuihhh!

Ini enpon aku yang ketiga. Brand Nokia tapi tak ingat model apa. Akhir 90an dolu dah ada enpon chengginih kira dah canggih wokey!!! Siap kuarkan duit ASB sendirik nak beli enpon nih. Hahaha bocor rahsia ayah baca blog. Beli kat BCB Kluang nun siap bawak DikOwn kalo tak silap. Lama jugak rasanya aku pakai enpon nih. Maklumlah aku kan jenis setia gituh... haktuihhh lagik :))

Lepas enpon ketiga tuh aku beli enpon baru. Trade-in enpon lama then tambah duit sket lah. Enpon keempat pun Nokia model lupa plak. Alahhh jenis yang kecik cinonet besar genggaman tangan tuh. Kira masa tuh enpon tuh paling canggih kekecilannya lah. Hok boleh berdiri tegak then kalo berdering siap bley joget² enpon tuh. Korang tau dak??? Hok nih aku beli masa dapat kad kredit pertama. Hahaha tak menyempat terus beli enpon. Masa tuh bebetul enpon nih baru launch aku beli kat Endah Parade harga RM2K. Huhuhu ayah baca blog!

Lepas enpon kecik cinonet aku beli enpon yang kelima brand LG plak. Kengkunon tukar selera. Tak ingat model apa. Cuma yang tak best enpon nih memang bengong tahap dewa sebab tiap kali kalo habih bateri then aku charge maka setiap data dalam tuh lenyap. Hampeh tak hampeh lah!!! Aku beli sebab masa tuh kira enpon tuh canggih ada kamera. Ketik sana ketik sini dok bergambo tapi nan ado!!! Selepas beberapa tahun aku jadik menyampah ngan enpon yang ilang data nih so aku terus sambar hok lain...

Aku sambar enpon keenam Nokia 7373 pada tahun 2006 kalo tak silap. Bebetul tak lama lepas launched. Spesis apa aku nih pun tataulah asal ada enpon baru launch mula kemaruk terbayang melayang imej enpon tuh depan mata. Gila sayang kat enpon nih sebab canggih tuh. Orang lain sedara mara sepupu sepapat kengkawan rapat mana der enpon macam aku. Hahaha gila riak sket masa tuh...

Dalam tahun 2008 dah sedap pakai Nokia 7373 tetiba nampak plak Nokia E71 yang baru beberapa hari keluar kat pasaran Malaysia. Ya ampunnn berkenan gila!!! Siang terbayang malam termimpi makanya bayar cash RM2K aku sambar sebijik. Serius gila kopak masa tuh tapi dah berkenan punya pasal. Aku mengharapkan kengkunon selepas dapat enpon ketujuh nih maka aku tak akan beli enpon lain lagik. Dah kira tahap canggih manggih tuh E71 tapi sebenarnya aku silap...

Aku sambar lagik sebijik hok nih jadik enpon kelapan LG KU380. Enpon nih bukan pakai as primary pun sebenonya. Kalo korang yang dah biasa mengikuti blog aku sejak dolu kini selamanya maka korang tau lah yang aku pakai dua line. Satu Celcom dan satu lagik Maxis. Kira kengkunon adil dan saksamalah E71 aku pakai untuk Celcom (primary) dan KU380 plak untuk Maxis :D

Okie tuh ajer citer enpon aku yang lapan bijik ituh. Harap² lepas nih tertutup lah pintu hati aku nak beli enpon lagik. Nasib baik masa iPhone keluar harituh aku tak kemaruk sebab aku anti sket ngan enpon touch screen nih. Idok kalu aku rasa memang dah sambar sebijik. Hmmm cuma sebenonya dari dolu aku berkenan sangat ngan Nokia Communicator tuh. Memang teringin. Arghhh pelisss... kuatkan iman...

4 comments:

3.z.z.3 said...

hihi....3mggu lepas br je hp ku berendam dalam ari laut (mandi laut beserta hp di poket...cisss)

cHiQuE CoMeL said...

@3.z.z.3
lorrr cemana bley jd lagu tuh??? air laut pun mgkn dah pandai gunakan enpon skrg kot huhuhu :D

Aidi-Safuan said...

saya takde henpon. cayer tak? hehe

cHiQuE CoMeL said...

@Aidi-Safuan
cayaaa... budak kecik mmg x bley pakai enpon sbb nnt malas belajo asyik nak men sms ajer huhuhu ;))