"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

07 July 2010

Ini adalah entri tarbiah

[Buat mereka yang anti tarbiah maka JANGAN BACA!!! TQ!]

Harinih sudah 24 Rejab 1431. Lebih kurang lagik 34 hari ajer kita semua akan selebret 1 Ramadhan. Anak² dah habih ganti puasa??? Jangan buat memain bab² amalan nih. Bukan nak kata ustazah baik sangat tapi anak² tak tau ker ini kan blog ustazah maka tak salah kalo ustazah nak taip apa pun lebih² lagik untuk ingatkan anak² semua. Ustazah nak kongsi pahala... sharing is caring

Oleh kerana dah nak masuk Ramadhan nih maka sementara kita diberi kesempatan dipanjangkan umur cecepat lah ganti puasa memana yang patut. Alhamdulillah ustazah dah selamat ganti puasa Ramadhan sejak Syawal yang lepas. Tetiap tahun habis ajer seminggu raya tuh memang ustazah akan terus ganti puasa sekalik dengan puasa enam. Sanggup tak raya sakan...

Ustazah mengaku yang ustazah jugak hamba Allah yang lemah. Ustazah hanya manusia biasa ada kala tak kuat nak berpuasa bila tengok orang lain dapat makan! Maka lepas ajer selamat mentekedarah masakan raya seminggu tuh ustazah dengan semangat wajanya akan terus puasa balik. Lagipun mood puasa belum hilang. Bijak kan?! Bukannya ustazah nih tak tau ramai ajer kengkawan ofis dok ngata "macam bagus lah tuh belum habis raya dah nak puasa kunon..." tapi hanya ustazah yang kenal diri sendirik bukan kengkawan ofis. So ada ustazah kesah???

Macam sekarang nih ustazah tengok ada anak² memasing dok kalut baru nak ganti puasa Ramadhan tapi alhamdulillah ustazah dah start prekits puasa sunat hari Isnin dan Khamis. Nanti takdelah masuk ajer Ramadhan perut ustazah ngengada nak mintak diisi. Tahan tak mau makan sebab nak kurus punya pasal dengan tahan lapar sebab puasa lain "feel"nya. Baik ustazah puasa kan...

Ustazah perhatikan ada jugak anak² yang tak ambik berat sangat bab² ganti puasa nih. Nak kata ganti masa wiken macam tak caya jer. Memang tabik spring lah kalo anak² dapat ganti puasa wiken di saat orang lain keluar jenjalan hungga² pegi sana sinih pastuh makan sesedap. Ada tuh yang siap carry forward dari tahun ke tahun. Boleh bayar fidyah katanya. Salah konsep btol diorang nih. Ayah ustazah kata fidyah memang kena bayar tapi ganti puasa tetap kena ganti so jangan ingat anak² ada duit bley bayar fidyah maka tak payah ganti puasa plak...

Lagik satu nih ustazah nak sentuh jugak dah lah tak mau ganti puasa tapi takde solat jugak. Ustazah nih pun bukan perfecto bebeno (kengkadang culas jugak solat nih... tettt!!!) tapi pikir satu ajerlah pahala yang kita ada nih bukan banyak sangat so jangan lah lagik nak tambah² dosa. Itu belum masuk bab dosa mengata orang, menindas orang, burukkan orang sana sinih dan lagik dan lagik.

Sekian saja perkongsian ustazah untuk harinih... daaa!

2 comments:

KakLong said...

setuju dgn kata2 ustazah tu....KakLong pun selalu ganti puasa awal2..Tp thn ni sungguhlah panjangnya masa puasa tu...mudah2an dikuatkan iman utk menghadapi ujian puasa yg pjng ni...

cHiQuE CoMeL said...

@KakLong
senang lenang kan kalo dah ganti puasa awal²...