"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

16 July 2010

OMG banyak sparetyre!!!

Asyik makan³ manalah tak gemuks bulat badan saya nih. Plak tuh manjang nak makan ayam ajer. Agak² kalo dikumpul semula ayam² dalam badan saya nih mahu dah beratus ribu ekor kot. Sekarang nih memang sendirik pun dah rasa badan nih berat. Nak timbang takut plak nanti kena heart attack. Badan kecik tapi berat kemain kusss semangat… arghhh!

Semangat nak diet kuruskan badan memang dah ada dalam diri tapi semangat semata lah. Buatnya tidak saya nih! Hangat² taik ayam punai ajer. Karang kalo nampak makanan best ajer mulalah saya tak senang anak tekak rasa nak mentekedarah ajer. Takkan ada jin makan dalam badan saya kot. Nehi²!

Kengkadang saya rasa nih semua salah layanan istimewa yang diberi kat saya. Contohnya macam last week balik Kluang (sehari ajer pun!) tapi dijamu makan memacam. Sampai ajer jejak tanah Sri Cahaya terus dihidang durian sebijik. Adoiiilah saya memang pantang nampak durian! Masa makan tengahari plak ada sup kambing, sambal kerang (ayah masak), sayur bayam tumis air dengan apa lagik saya tak ingat. Pastuh petang ada santan (pulut) durian. Malam pegi makan kuey teow kerang dengan otak². Pagi esoknya Rizal pegi beli roti bakar/kukus kat Kluang Station. Bukan satu dua tapi doblas! Plus lagik dengan seploh pulut panggang. Emak pulak masak nasi lemak dengan ayam goreng. Maka cuba bagitau saya cemana saya nak kurus???

Itu kalo balik Kluang sana. Kat sini plak tetiap malam hubby rajin dok belikan saya Nasi Kukus A’amir Puchong Prima. Mementang ada ayam goreng maka masuk ajer dengan tekak saya yang kuat makan nih. Kalo tak dapat nasi kukus nanti saya teringin mee goreng mamak tamau sayur letak drumstick kat ABC tuh plak. Adoilahhh cubalah uols pikirkan cemana saya nak kurus???

Kat dapur rumah saya tuh ada sekotak JusMate5 yang hanya baru diminum 3 sachets pastuh ada jugak entah hapa makanan untuk kuruskan badan brand lain. Tak berusik langsung! Apa nak jadik dengan saya nih? Nak kata tak sedar yang diri tuh dah gemuk macam tak jugak. Kesedaran tuh ada sebab banyak baju yang dah ketat sana sinih cuma entah mana pegi semangat nih tatau lah. Tak mungkin dibawa pergi bersama dengan semangat World Cup yang dah habih tuh kot? Tak kan pulak dah mengikut abang² Spain balik negara? Musykil saya dibuatnya…

Okay² mulai minggu depan saya nak start balik kurangkan makan. Kalo dapat buat puasa sunat terus menerus lagik bagus. Diet kunon! Hubby saya kata dah banyak kali dia dengar saya sebut macam tuh tapi buatnya tidak. Cehhh bukan nak bagi semangat langsung! Nanti saya down syndrome tamau diet sapa susah? Saya jugak! Takpe² saya ambik sisa² semangat abang² Spain mana yang ada tercicir lagik kat Afrika Selatan tuh. Saya boleh!

Okay wiken nih last saya makan sesedap dan banyak. Apa menarik ada kat Sunway Pyramid tuh yeak??? Nak makan Popeyes lah. Alamakkk saya masih berhutang Kenny Rogers sorang sepinggan dengan DikOwn dan Rizal. Saya jugak hutang dua ketul makan plus dua ketul tapau bawak balik umah persinggahan plus dua ketul tapau bawak balik Sintok; JCo Donuts atau yang sewaktu dengannya dengan Cida. Huwaaa cemana saya nak kurus nih???

Told uols earlier… semangat dah ada saya nih tapi 'nan ado'

Both pics credited to Encik Gugel

2 comments:

niny said...

hahhaha <--maaf, i gelak tp bkn sbb sindir tp ape u kata tu mmg betul!. it happens to me as well. i kalau berdiet hampeh je. lemak kat peha ni dah bertaburan gamaknye. huhu.

cHiQuE CoMeL said...

@niny
kita serupaaa... semangat mmg dah ada kan ;))