"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

19 August 2010

Gelora di hati Sara

Sebelum bercerita lebih lanjut... saya memang minat gilosss kat JEE

Dedolu masa zaman sekolah saya suka tiru penampilan Jee. Bukan tiru apa sangat pun hehehe. Dolu ingat tak Jee suka ikat rambut toncit tinggi. Sementelah dedolu saya berambut panjang ikal mayang maka saya suka bebeno ikat keketat pastuh bio toncitnya tinggi. Pastuh make sure kena ada jurai² sket kat depan. Muka plak kalo pose harus ala² comel senyum ketap mulut agar tak nampak gigi berlapis. Ehhh tetiba baru teringat mana pegi gigi lapis saya dulu yeak

Okay² mari pulang ke pangkal cerita. Sebenonya saya bukan nak cerita zaman dolu² saya yang teringin jadik klon Jee. Bukan jugak nak bercerita yang saya penah ada gigi berlapis macam Jee. Sama sekalik bukan jugak nak bercerita pasal drama lakonan Jee seperti mana tajuk entry nih yang tayang kat TV2 setiap Rabu jam 9.30 malam. Semua bukan!!!

Saya nak cerita pasal Jee pegi Gaza. Saya dapat tau pun sebab terbaca kat sotkabar masa kat SA harituh. Gambo atas nih pun saya ambik kat Utusan Online. Memang cerita nih dah basi tapi suka hati saya lah kan nak cerita kat blog nih!

Saya bangga dengan Jee. Masa baca dia nak pegi Gaza tuh saya tetiba rasa sayu. Tatau lah macam ada rasa terbuku ajer kat dada nih. Jeles pun iyer sebab dia dapat ikut misi keamanan tuh. Saya teringin nak buat keja² amal macam nih tapi takde sapa nak ajak plak. Cumaaa kalo kena pun saya terpaksa pikir panjang dan banyak kali. Haishhh nak kena pikir plak! Nampak sangat macam tak berapa nak ikhlas.

Bukan apa terus terang cakap saya nih agak (memang!!!) cerewet. Haruslah saya terpaksa pikir cemana dengan kemudahan toilet kat sana nanti. Toilet sangat penting pada saya hokey! Tempat tido saya tak kisah sangat sebab kepala saya nih asal letak ajer memang terus tak sedar diri. Pastuh cemana plak dengan nak tolong bersihkan orang luka² gituh. Adehhh saya tak berani. Chehhh ada hati nak pegi kunonnn

Tuh pasal bila dapat tau Jee nak pegi termasuklah sukarelawan lain yang penah pegi jugak sebelum² nih saya tabik spring toing² kat diorang. Sanggup diorang lupakan kesenangan kat negara sendirik semata nak bagi semangat mental dan fizikal kat orang negara lain. Saya nih nak jadik sukarelawan kat negara sendirik pun belum tentu.

Saya doakan semoga semua sukarelawan (dan bakal sukarelawan) negara selamat pergi dan selamat kembali. Insya Allah sumbangan yang kecil tuh akan diberi pahala besar di akhirat kelak. Allah Maha Mengetahui. Amin!

No comments: