"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

24 October 2010

Makan: Asam pedas terbaik

Sapa suka makan angkat tangan??? Entry makan adalah entry yang paling saya suka. Maklum saya memang suka makan. Pagi petang malam memanjang nak makan tapi sekarang nih saya dah tak makan malam sangat memandangkan berat badan saya dah terlebih dos!

Okay harinih saya bawak korang pegi makan asam pedas. Perghhh sebut ajer dah terliur nih. Terkena plak kalo asam pedas tuh cukup sifat; ada masam ngan pedas perghhh pasti ayah ibu mertua lalu kat belakang tak perasan punyalah! Awat diorang lalu ikut belakang ek? Kalo lalu ikut depan baru bley nampak kan...

1. Asam Pedas @ Parit Jawa, Muar
Lokasi kejadian adalah di Parit Jawa laluan utama dari Muar nak ke Batu Pahat. Walaupun pada hari kejadian kami dah terlepas simpang tapi ayah siap suruh hubby buat u-turn masuk ke simpang Medan Asam Pedas nih.

Tengokkk kemain bersemangat saya makan. Memang konfem ayah ibu mertua lalu kat belakang saya tak menoleh tapi sah² masa nih ayah ibu mertua tak terlibat dalam sesi makan² asam pedas so saya hanya memberi tumpuan sepenuhnya pada makan!

Masa nih ayah order asam pedas ikan sembilang sekor besar punyaaa, telur dadar plus dengan kangkung goreng belacan. Pastuh tambahan order kerang goreng sambal pedas. Emak ada jugak order mee bandung. Memang terangkat mee bandung dia! Bley kata murah ajer makan kat sinih. Walaupun rasa macam banyak ajer makanan tapi jumlah keseluruhan cuma RM70! Sebab kami semua ada tujuh orang kira macam sorang seploh hengget ajerlah. Okaylah tuh...

Saya mintak maaf sebab tak ingat nama kedai asam pedas nih. Tapi kalo korang rasa nak pegi ikut ajer jalan ke Medan Asam Pedas Parit Jawa tuh. Oh yaaa saya bukan makan kat medan selera yang banyak² tuh tau. Saya masuk ke dalam kawasan kampung tuh sket lagik. Kedai nih kira letak kat hujung skalik. Dekat dengan tempat nelayan² parking bot diorang. Kalo tak silap saya ada pokok besar kat depan kedai nih. Ehhh nantilah saya mintak tolong adik ipar saya riki² nama kedai nih yeak...

2. Asam Pedas @ Batu Pahat
Yang nih memang saya takde gambo nak ditayang sebab masa pegi makan nih saya dan beberapa orang ofismet dibawa oleh supplier. Kebetulan saya ada 2nd party audit plus factory visit kat Batu Pahat so supplier sudah berbesar hati belanja makan asam pedas.

Kalo tak silap saya nama gerai asam pedai nih adalah Asam Pedas 2020 (ker 2000?). Terletak kat area Klinik Pergigian Batu Pahat. Alah macam ada lorong kecik nak masuk kat situh. Katanya memang tempat makan nih terkenal degan asam pedas yang femes kat Batu Pahat. Ada beberapa gerai lain kat dereten gerai² tuh tapi kami dibawa ke gerai hujung sekalik. Ada signboard Asam Pedas 2020 (ker 2000?) kat situh.

Kami pekena asam pedas ikan pari dengan telur dadar dan jelatah. Perghhh walaupun makan tengah² hari buta tapi memang berbaloi. Sedap!!! Tak hirau peluh meleleh dah masa tuh. Yang penting tak nak nanti dalam perjalan balik terbayang asam pedas plak. Punyalah menikmati katanya...

3. Asam Pedas @ Desa Impiana, Puchong
Erkkk saya memang mengaku yang saya tak pandai memasak. Kalo takat masakan hok simple² tuh memang totop mata tapi kalo masuk bab asam pedas nih memang fail. Cubaan pertama saya masak asam pedas gagal sebab hubby kata dah rupa tomyam ikan merah! Adehhh nih lah bahana selalu bebeno upah tukang masak kat luar...

Semalam saya cuba buat lagi skalik tapi kali nih guna ikan pelaung. Erkkk saya memang tak kenal ikan nih tapi rupa macam kembung. Bantai ajerlah dengan harapan kali nih asam pedas saya menjadik... fuhhh!

Tadaaa tiga ekor skalik ngap waktu makan tengahari pastuh malam hubby makan lagik belen dua ekor. Saya sekarang kan puasa malam... eceh! Kali nih hubby kata saya berjaya. Kuah pekat ada rasa masam sket dan memang pedas. Pijar² bibir lah waktu makan. Hahhh baru btol namanya asam pedas.

Baru kembang kuncup ada semangat nak memasak kalo kena puji selalu ginih. Okay next week asam pedas lagi lah yeak... hahaha!

4 Asam Pedas @ Sri Cahaya, Kluang
Yang nih pun takde gambo sebab nih kira memang asam pedas terbaekkk dalam dunia masakan chef terkemuka Sri Cahaya iaitu emak saya sendirik!!! Emak saya memang terer memasak tapi saya tak mengikut plak. Tiap kali emak saya masak sedapnya tuh memang tak bley celen lah. Kira memang tak bley berenti makan. Nak lagik... nak lagik...

Okay habis cerita asam pedas. Nanti lepas nih saya bawak pegi makan tempat lain plak yeak. Apa kata lepas nih kita jalan² carik gerai pekena laksa utara? Dah ada dalam senarai makan saya nih... huhuhu

No comments: