"Do not pray for easy lives but pray to be stronger."
John F. Kennedy

09 January 2011

Alahaiii Abang Jamal...

Malam tadi saya dan hubby ada pendatingan bersama Abang Jamal kat Istana Budaya. Owhhh bukan Jamal Pak Tongkol hok dalam citer Allahyarham Tan Sri P.Ramlee tapi Jamal Abdillah Raja Pop negara tuh.

Ketibaan kami disambut tanpa karpet merah serta bunga maggar (hengat ko retis?!). Alhamdulillah sampai awal dan dapat parking cantik. Sementelah dah sesiap makan sebelum bertolak maka takde lah aksi perut berbunyi di kala menyaksikan konsert! Tiada jugak aksi berebut nak solat kat surau kecik nun ;)

Permulaan konsert agak hmmm bley kata meriah. Ramai bersorak gumbira tepuk tangan riang ria. Lagu² pun okay bley tahan tapi opsss... ada tiga sesi kesemuanya. Sesi pertama Abang Jamal nyanyi lagu dia lah. Sesi kedua persembahan dia ngan Datuk Ahmad Nawab dan sesi ketiga dia nyanyi lagu² lagenda (lagu retis Indon?).

Bagi saya dan hubby, dari lubuk hati yang paling dalam... konsert nih tak meninggalkan kesan langsung! Takde apa yang menarik untuk diceritakan kat kengkawan. Bukan tak best langsung tapi macam ada sesetengah part tuh harus diperbaiki. Yang paling utama takde langsung Abang Jamal nyanyi lagu² hit dia zaman dedolu (means masa saya kekecik) eg. Azura serta Kekasih Awal & Akhir pun takde. Ehhh ada nyanyi lagu Azura tapi cuma sikit bebeno tuh pun takat nak menyedapkan hati orang datang menonton kot. Bukan Abang Jamal takde lagu best² tapi entahlah tatau nak salahkan sapa. Mungkin sebelum nih dia pernah buat konsert kat IB dan ada nyanyi lagu² hits dia kot so tuh pasal kali nih dia tak nyanyi.

Pastuh kan perjalanan konsert macam hmmm x menarik langsung. Uhuks banyak plak komplen saya nih. Bukan apa tau lah Abang Jamal nyanyi banyak lagu pastuh banyak hok tarik suara tetinggi dan perlu minum air untuk menghilangkan rasa gatal tekak tapi kan macam kureng plak tetiba ajer lepas nyanyi terus beredar ke tepi stage. Satu saya perasan masa sesi dia ngan Datuk Ahmad Nawab. Punyalah Datuk dok meniup sax masa lagu hapa entah tapi blom abis lagu Abang Jamal terus ajer beredar. Datuk tiup sensorang pastuh abis lagu Datuk macam menoleh ke kanan tengok Abang Jamal dah takde. Ishhh tak molek lah lagu tuh. Kot iyer nak beredar minum air tunggulah Datuk abis tiup sax dia. My 2 cents!

Sebagai peminat tegar Abang Jamal yang selalu nyanyi kengkunon tarik tinggi masa karok jamban (bukan saya tapi hubby!) memang nampak sangat ke'frust'an yang melanda di jiwa. Saya rasa macam dengo hubby nyanyi karok jamban lagu² hit Abang Jamal lebih banyak dari Abang Jamal nyanyi kat konsert tadik!

Pastuh rasanya hok sesi lagenda tuh tak payah pun takpe! Abang Jamal banyak lagu² best so tak perlu sebenonya nak nyanyi lagu² dedolu retis Indon tuh. Entahlah... memang masuk sesi lagenda tuh saya dan hubby mula rasa mengantuk gila! Booosan! Dah lah lagu penutup takde klimaks langsung. Adehhh serius cakap takde meninggalkan kesan langsung konsert nih di hati saya. Takde jula juli bintang tujuh. Maafkan saya Abang Jamal tapi Abang Jamal memang ensem lah kalo dilihat dari teropong kecil hok saya bawak tuh... wink² (*_*)

Takpelah tengok konsert tadik pun bayo harga tiket hok murah. Kalo ambik ratusan ringgit sorang tuh harusss kecewa tahap gaban jugak dibuatnya. Lagik satu, next time kalo Abang Jamal nak buat konsert better buat kat stadium lah pulak rasanya. Bukan apa buat kat IB nih macam eksklusif bebeno. Nak jerit² nyanyi sama nampak macam kureng sopan pun iyer.

Okayyy lepas nih saya ngan hubby nak layan Abang Maher Zain plak... ehhh adikkk ;))

1 comment:

Anonymous said...

leggere l'intero blog, pretty good